Очакваме високо участие от българските избиратели в Тюркийе…

02.10.2022

Почетният президент на Асоциацията за култура и солидарност на балканските турци Байрам Чолакоглу каза пред Анадолската агенция (АА), че миналата година в България са проведени три избори и че правителството, съставено от многопартийна коалиция, е управлявало страната само 6 месеца след последните избори през ноември.

Чолакоглу заяви, че в момента страната се управлява от изборно правителство и това е уморителен процес.

Чолакоглу заяви, че в Тюркийе има потенциал за около 150 хиляди гласа и продължи по следния начин:

„На изборите през ноември в Тюркийе бе получен рекорден брой гласове. След много дълго време от Тюркийе излязоха 85 000 гласа. Това е първият път от 2009 г. насам, когато имаше толкова висок процент гласове. Тук, разбира се, партиите работят, гражданското общество насърчава гражданите да упражняват своите демократични права чрез избори. Ефектът беше страхотен. Последните избори се проведоха заедно с президентските избори и турският кандидат за президент също се очерта като кандидат. Днес, след разпадащо се коалиционно правителство, ние сме сами с изборите. Очакваме висока избирателна активност. И турското малцинство в България казва „Има ни“. Един от най-важните инструменти според него са изборите. Очакваме добро участие от Тюркийе.“

Отбелязвайки, че в България има парламент от 240 депутати, Чолакоглу отбеляза, че Движението за права и свободи, което се състои от мнозинството от турци, е имало 36 депутати на последните избори.

Припомняйки, че турски депутати са избрани, макар и малко, в други партии, Чолакоглу заяви, че броят от 36 в парламент, състоящ се от 240 души, е важно съотношение по отношение на представителството.

Обяснявайки, че след изборното решение в България, неправителствените организации в Тюркийе са започнали да работят за информиране на избирателите, Чолакоглу каза: „Всъщност неправителствените организации тук, докато канят гражданите в урните, извършват и изборна работа. В Коджаели има 10 урни. В Турция има около 160 урни, има урни в много градове. Лесно се стига. За да използваме нашето демократично право, нека отидем до най-близката урна и да гласуваме и да кажем “Ние съществуваме”. 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s