Tarafgirlik uğruna yalancılık etmek!

İşler kötüye gidiyormuş, Kredi derecelendirme kuruluşları böyle demiş…

Dünyanın saygın kuruluşlarından olan Fitch Ratings, Türkiye’nin not görünümünü verdiği ‘BB-‘ notu ile “yatırım yapılabilir” seviyenin iki kademe altına düşürmüş… Bu saygın! kuruluşları tanımasak, sayardık belki…

TOBB’un verilerine göre Martta 726, Nisanda 640 şirket kapanmışmış, tezvirat böyle sürüp gidiyor.

Daha önce “istatistik verilere yalan söyletmek nasıl olur?” başlığıyla bir makale yazmıştım. Hanımefendi bu konuda hiç de mahir değil, yazdığı şey objektiflikten ve dürüstlükten uzak, aşırı tarafgir zorlama bir yazı.

Gelelim “battık, bittik” yazısının dayanaklarında biri olan şirket kapanma verilerine… Aynı aylarda kurulan şirket sayısını niçin vermiyorsunuz? Rakamlar işinize mi gelmiyor? Zira her ekonomide her ay şirket kurulur, şirket kapatılır… Bu gayet doğal bir durumdur. Asıl olan net durumdur; sermayedeki değişimdir. TOBB’un verilerine baktığımızda görüyoruz ki bir şirket kapanmış; ama yerine yaklaşık on kat yeni şirket kurulmuş. Sermaye artışı da var… Elif Hanım bu bilgiyi okuyucularınızdan niçin saklıyorsunuz; niçin elif gibi dosdoğru durmuyorsunuz. “İktisatçı değilim” lafının ardına saklanacaksanız, bilmediğiniz sahaya adım atmayacaksınız.

Kapanan şirketlerin sayısının yanı sıra açılanlara da bir bakalım. Ayrıca verdiğiniz rakamların da -TOBB’un verilerine bakınca- yanlış olduğu görünüyor.

  Mart 2019 TOBB Elif Çakır’ın Mart Rakamı   Nisan 2019 TOBB Elif Çakır’ın Nisan Rakamı
Kapanan Şirketler

693

726

 

776

640

Kurulan Şirketler

7.151

Yok

 

6.789

Yok

Siz Mart ve Nisan rakamlarınızı yanlış okumuşsunuz, Ekonomide her daim şirketler kurulur, şirketler kapanır. Yukarıdaki rakamların net durumunu almak lazım. Mart ayında 726 şirket kapanırken, 7.151 de kurulmuş bu bilgiyi niçin okuyucularınızdan gizliyorsunuz, gizlemek yalan demek değil mi?  2019 yılının Nisan ayı sonu itibariyle Türkiye’de toplam 29.079 yeni şirket kurulmuş ve 4226 şirket kapanmış.

Tarafgirlik namına yalancılık etmek nasıl bir ilke? Ya da bir ilkeniz var mı? Hangi dinin, hangi kadim medeniyetin ilkesi? Tarafgirlik uğruna yalana sarılmak ne fena bir şey…

Allah Resulü, “Şaka da olsa yalan söylemeyiniz” buyuruyor; bir Pazar yerinde müşteri gelsin diye, senaryo gereği “birilerinin mal alıyormuş gibi kalabalık etmesine” bile müsaade etmiyor. Hatta satışı yapılmak istenen bir malın fiyatı üzerine, satıcısı tarafından pazarlık payı diye bir pay ekleyerek fiyat söylemesini bile reddediyor.

Bundan sonra bize laf düşmüyor.

Kaynak: https://www.tobb.org.tr/BilgiErisimMudurlugu/Sayfalar/KurulanKapananSirketistatistikleri.php

Yorum bırakın